top of page

Upcycling, wat is het en waarom zou je het doen?

Spullen transformeren of heruitvinden dankzij upcycling

De bezorgdheid over het milieu krijgt terecht meer en meer belangstelling. Helaas belanden er toch nog altijd veel mooie spullen op de vuilnisbelt. Een perfect bruikbare zetel, kwaliteitskleding met een ongewoon patroon, een uniek servies, bijzondere lamp, elektronica, kasten en zoveel meer. Zonde dat deze waardevolle materialen verloren gaan. Met upcycling kunnen nochtans heel wat spullen opgewaardeerd worden, van afval naar waarde: geen tweede of derde leven, maar een compleet nieuw of beter leven!

Is upcycling hetzelfde als recycling?

Neen, upcycling is een manier om van versleten, beschadigde of afgeleefde spullen iets nieuws of beters te maken, zonder het echt te recycleren. Daar zit hem ook het verschil tussen recycling en upcycling: bij recyclage worden oude materialen echt afgebroken om er nieuwe producten van te maken. Met upcycling draag je ook je steentje bij aan het milieu: je helpt de afvalberg te verminderen, terwijl je ‘nieuwe’ bruikbare spullen in huis brengt of gewoon herontdekt.


Een nieuwe favoriete hobby voor het hele gezin: Maak van iets ouds iets nieuws

Bovendien is upcycling ook nog eens een originele hobby die niet veel geld kost, maar net doet besparen. Leuk voor het hele gezin! Je vindt genoeg voorbeelden online of op social media: met een beetje creativiteit en inspiratie kan je met upcycling echt verbluffende dingen bekomen. Van een gebruikte fles naar een mooie vaas, van een versleten jeans naar originele handtas, van houten planken naar een tuinset, van tv naar kattenmand, … je kunt het zo gek niet bedenken!


Upcycling: iedereen kan het!

Kortom, een upcyclingproject kan zijn wat je maar wilt: een persoonlijk doe-het-zelfproject om je huisinrichting op te frissen, een creatieve uitlaatklep om je garderobe te transformeren of simpelweg een verkenningstocht naar duurzamer leven. Wat je 'waarom' ook is, het doel is om iets dat niet meer gebruikt wordt om te zetten in iets met meerwaarde voor jou. De enige beperking? Je eigen verbeelding!


Kom eens langs bij ’t Snuffelhangarke voor upcycling inspiratie, vanaf 3 september zijn we weer open elke eerste zaterdag van de maand!

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page